Windenergie
Koggenland is een typische plattelandsgemeente. De naam zegt het al, het land is plat en vlak. Daar staat altijd wel wind. En wind is een onuitputtelijke bron van energie. Gratis! Wat wil je nog meer. Hoe kan je wind omzetten in energie? Je leest het in de volgende verhalen.


Windpark Oudendijk
Door: Frank Scholtens
Geplaatst op: 24 februari 2019
Wie wel eens over de A7 rijdt ziet aan de rechterkant bij het binnen rijden van de gemeente zes windmolens staan. Hoewel deze molens niet in particulier bezit zijn of tot stand gekomen door een burgerinitiatief, zijn deze Vattenfall molens toch interessant om te vermelden op deze site. De getallen die bij deze windmolens horen geven toch duidelijk weer wat zo’n windpark nu precies inhoudt.
Feiten

- Zes Enercon E48 windmolens
- Ashoogte 56 meter, rotordiameter 48 meter, tiphoogte 80 meter.
- Vermogen: 800 KW per molen (4.8 MW in totaal)
- Gemiddelde jaaropbrengst: 11,8 Gwh (ongeveer 3500 huishoudens)
- CO2 reductie is: 4209 ton per jaar. Dat kun je vergelijken met de uitstoot van 25,4 miljoen autokilometers (in een benzine auto)
Van Elias mag het altijd lekker waaien
Door: Kees Wiersum
Geplaatst op: 4 maart 2019
Wat Elias Peetoom (1952) betreft mag het altijd lekker waaien. Samen met zijn vrouw Cilia en dochters Marieke en Anne runnen zij de manege Trenshoeve aan de Kerkebuurt in Berkhout.
Van oorsprong was Elias melkveehouder. Met zijn vader exploiteerde hij in een maatschap de boerderij, tot zijn vader kwam te overlijden in 1994. De onderneming was sterk aan renovatie toe en de middelen waren op dat moment niet voorhanden. Voortzetting van de melkveehouderij was geen optie. Via een kermisborrel en Piet Koeman belandde Elias op een betonmolen en heeft dat 9 jaar met veel plezier gedaan.


Windmolens Jaagweg
Met een 6-tal agrarische ondernemers liepen toen al gesprekken voor de exploitatie van windmolens. Deze Vestas V50 molens met een vermogen van 750 kw/u kwamen in 2005 in bedrijf.
De levensduur van een molen wordt geschat op 20 jaar. Na 13 jaar kwam er een voorstel om de molens tegen een gunstige prijs te vervangen.
Helaas kwamen de leden van de maatschap niet unaniem tot een eensluidend besluit, waardoor er sinds 2018 6 nieuwe molens staan en 1 oude.
De nieuwe molens (Siemens Gamesa) zijn een exacte kopie van oude molen en hebben dezelfde capaciteit.
Liever had men een molen aangeschaft die 5 meter hoger was met 3 meter langere wieken. Deze molen zou gauw 20 % meer energie opleveren, maar helaas kreeg men daar niet de vergunning voor van de Provincie.
De Gemeente had in 2003 grond nodig voor de uitbreiding van de nieuwbouw en kocht 9 ha grond van hem. In Elias zit ondernemersbloed. Uit het verleden had hij wel iets met paarden en in die tijd diende hij het verzoek in voor de bouw van de manege. Dat verzoek lag nog niet koud op tafel toen de Gemeente het voorkeursrecht uitsprak voor 20 grond die hij nog in zijn bezit had. 5 ha mocht hij zelf houden. Deze grond betreft het omstreden Distriport.
De vergunning voor de manage kwam daarna snel rond.
Vlak voor vertrek komen wij langs de mest vaalt. In de vloer heeft hij polyethyleen buizen laten aanbrengen. Op deze leiding heeft hij als experiment twee circulatiepompen aangesloten. Als de berg redelijk gevuld is, kan de temperatuur wel oplopen tot 55 graden. In de winter is dat voldoende om de naastgelegen schuur van 200 m2 vorstvrij te houden.
Alle beetjes helpen.